A DJI és a Ryze Tech együttműködéséből megszületett a Tello

A DJI drónok mindig az élvonalba tartoztak, de sok embert elriasztott az áruk. Most viszont a DJI együttműködve egy másik gyártóval (Shenzhen RYZE Tech Co. Ltd.) előrukkolt egy kicsi, ultrakönnyű (80 gramm!) és igazán olcsó drónnal, a DJI Telloval. A dologhoz az Intelnek is van némi köze, de erről majd később. Az embereknek valószínűleg ilyenkor az jut az eszébe, hogy az olcsóság miatt tuti, hogy csak valami játékról van szó, de a DJI esetében ez nem így van. Igaz, hogy a Tello szlogenje a szórakozást állítja a középpontba ("Feel the Fun", amit talán úgy lehetne lefordítani, hogy "Élvezd a szórakozást"), de ettől függetlenül nagyon is hasznos kis gépről beszélünk, 34 000 Ft körüli ára miatt pedig a pénztárcát sem terheli túlzottan a megvásárlása. Ráadásul kamera is van benne, amikkel képeket és videókat is készíthetünk. Lássuk, hogy mit is tud és mi fért bele ebbe a kistestű quadcopterbe

Az alapötlet

A DJI azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megalkossa a legszórakoztatóbb kisméretű drónt és így született meg a Tello ötlete. Ezzel a géppel kicsik és nagyok egyaránt szórakozva tanulhatják meg a drónok irányítását és, ha valakit részleteibe menően is érdekel a drónok működése, akkor akár a programozás alapjait is elsajátíthatja vele.

DJI Tello

Nálunk akár csomagban is megveheted és van belőle készleten:

DJI Tello drónok megtekintése

Nem volt még drónod? Akkor a DJI Tello lehet a Neked való választás!

A Tello reptetése nem is lehetne egyszerűbb. Csak elő kell venned a telefonodat a zsebedből és már kezdődhet is a játék. Akár a tenyeredből is felszáll és le is száll oda automatikusan. A Tellohoz tartozó mobilos App felépítése egyszerű és felhasználóbarát, így folyamatosan a drón irányítására koncentrálhatsz. Igaz, hogy ezt a gépet nem teljesen a DJI gyártja, de ettől még megtalálhatók benne a DJI által alkotott piacvezető alkatrészek, amik biztosítják a stabil repülést. Ha nem szeretnéd a telefonoddal irányítani, akkor akár egy kontrollert is beszerezhetsz hozzá, sőt a DJI Goggles segítségével FPV módra is válthatsz, vagyis repülés közben egy videó-szemüvegen keresztül tekinthetsz körbe a drón "szemével" és úgy irányíthatod, mintha benne ülnél. Később ez jól jöhet, ha esetleg a belecsöppennél a versenydrónok világába.

A gépben található repülés vezérlő a DJI-tól érkezik és lehetővé teszi különböző trükkök végrehajtását is. Mutatjuk miről is van szó:

DJI Tello trükkök

Throw & Go - dobd fel a gépet a levegőbe és már repül is. Ilyen egyszerű ez.

8D Flips - rajzolj az ujjaddal a képernyőre és a gép szuper mutatványokat hajt végre a levegőben.

Bounce Mode - a Tello felszáll a tenyeredből is le is száll oda.

Még egy kamera is elfért benne? Naná! Itt jön képbe az Intel.

Meglepő, de a kedvező ára ellenére még egy kamerát is raktak bele és nem is akár milyet. A kamera 5 MP-es fényképek készítésére képes, de a kiváló minőségű Intel képfeldolgozónak és az EZ Shotsnak köszönhetően nagyon király felvételeket lőhetsz és azonnal megoszthatod őket a közösségi oldalakon. Az EZ Shots segítségével különböző automata módokban is filmezhetsz, például a drón magától körözhet egy kiválasztott pont fölött vagy a "Fel és el" módban emelkedik és közben távolodik a ponttól vagy épp tőled. Ettől lesznek igazán profik a videóid. Ezen kívül elektronikus képstabilizátor is került bele. A gépben található processzort az Intel szolgáltatja, ami garantálja a jobbnál jobb fényképeket és videókat. Ezzel a drónnal könnyen megörökítheted az élményeket a levegőből és szívesen is nézed majd meg őket újra és újra.

DJI Tello tulajdonságok

A Tello szuper-biztonságos

A Tello ultrakönnyű, de mégis strapabíró és a szoftveres ill. hardveres védelemnek köszönhetően nagyon biztonságos is, ezért is reptetheted magabiztosan. Automatikusan fel- és leszáll egy érintésre. Szól neked, ha az akkumulátorban már kevés az energia. A Failsafe rendszernek köszönhetően ügyesen leszáll, ha elveszti a jelet. A Vision Positioning System (a drón alján lévő szenzorok alkotják) pedig biztosítja a precíz lebegést.

Tanulj és alkoss

A játék is lehet a tanulás része, ezért a Tello fejlesztéskor erre is gondoltak. A Scratch segítségével a DJI Tellot akár Te magad is programozhatod. Az MIT által fejlesztett kódolási rendszer által a gyerekek és felnőttek is elsajátíthatják a programozás alapjait, miközben jól szórakoznak. Ha pedig már haladó vagy, akkor a Tello SDK használatával akár kiegészítőket is készíthetsz hozzá.

Tello Iron Man Edition

Összegzés

Szerintünk a DJI a Telloval megalkotta az igazi belépőmodellt a drónok világába. Olyan tulajdonságokkal ruházta fel, amivel bárki egyszerűen, szórakozva és főként biztonságosan tanulhatja meg a drónok irányítását, miközben akár képeket és videókat is készíthetünk vele. Az ára pedig a DJI-tól megszokottól eltérően nagyon kedvező. Mi tuti beszerzünk egyet és ki is próbáljuk. Már csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik színben? Fehér, kék vagy sárga?

DJI Tello Intel processzorral

Lássunk a Telloról egy videót is: