Néha kicsit egyhangúnak tűnnek a drónos felvételek, amiket készítesz és kíváncsi vagy, hogyan turbózhatnád fel őket? Nem is olyan nehéz szuper videókat készíteni, mint gondolnád. Most mutatunk is neked 6 tippet, amikkel azonnal izgalmasabbá változtathatod a műveidet. Az automatikus repülési módok elsősorban a DJI drónok esetében állnak rendelkezésre, de manuálisan is könnyű megoldani őket.

Kombináld a különböző mozgásokat

A kész videód aligha lesz izgalmas, ha a drón csak egy irányba, előre- vagy hátrafelé repül. Ahhoz, hogy egy kis mélységet adj a felvételnek kipróbálhatsz néhány kombinációt. Például repülj egyszerre felfelé és hátrafelé vagy repülj oldalirányba és ezzel egy időben felfelé és előre. Csak arra ügyelj, hogy finoman bánj a joystickkel és a mozgások lassúak és stabilak legyenek, ettől még filmesebb lesz az eredmény. A rángatás és a hirtelen irányváltások rontanak rajta.

Kombináld az irányokat a drón reptetésekor


Ha még kell egy kis gyakorlás a gép irányításához, akkor javasoljuk a Tapfly (DJI drónok esetén) használatát. Ez az intelligens repülési mód stabilan abba az irányba küldi a gépet, amerre ráböksz a telefonon, így te koncentrálhatsz a felvételek elkészítésére. Csak nyomj rá és tartsd lenyomva a célterületet a kijelzőn és várj, amíg a GO ikon megjelenik. Ezután nyomd meg a GO-t megerősítésként és a drón a megadott cél felé fog repülni. Olyan ez, mintha egy tapasztalt pilóta asszisztálna neked.

Tapfly intelligens repülési mód

 

Orbit

A körözés egy kijelölt épület, terület vagy bármilyen pont felett óriásit dob a videón. Akár manuálisan is készíthetsz ilyen felvételt, ha tartod a magasságot, oldalirányban repülsz és közben az ellenkező irányban forgatod a gépet. Ez némi gyakorlást igényel, hiszen összhangban kell lennie a két ellentétes oldalirányú mozgásnak, hogy ne forduljon be túlságosan a drón és szép körívet rajzoljon a levegőbe.

Orbit felvétel
Szerencsére erre is van intelligens repülési mód, méghozzá a Point of Interest vagy rövidítve POI. Ebben a módban a drón automatikusan körözni fog a kijelölt pont felett, miközben te állíthatod a magasságot és a kör sugarát is növelheted vagy csökkentheted. Arra viszont mindig ügyelj, hogy ilyenkor nem működik az akadálykerülő rendszer. Vészhelyzet esetén azonnal meg kell nyomnod a szünet gombot.

Point of interest repülési mód

Repülj alacsony magasságban

Sokan úgy vannak vele, hogy a légi felvételek elkészítésekor, minél magasabbról készítik a videókat, annál jobb. Természetesen minél magasabban van a drón, annál nagyobb terület fér bele a képbe, de ha alacsonyabban repülsz, akkor részleteiben is meg tudod mutatni a témát és sokkal ütősebb lesz az eredmény. Ha pedig még fel is gyorsítasz, akkor könnyen megnövelheted a film dinamikáját és intenzívebbé teheted az élményt a nézőnek. De az alacsony magasság és a nagyobb sebesség több figyelmet is igényel, ezért mindig légy résen, hogy éppen mi van a drón környezetében és milyen akadályokat kell kikerülni.

Repülés a drónnal alacsony magasságban

Kövesd a felvétel célpontját különböző irányokból

A követés hátulról egy klasszikus filmes mozgás. De ha már van egy drónod, amivel bármilyen szögből felveheted a célpontot, miért ne használnád ki? Az ActiveTrack segítségével mindig a képkocka közepén látható a személy vagy tárgy, amit követsz, mindegy milyen szögből veszed. A Trace módban pedig, akkor sem veszíti szem elől a kamera, ha irányt vált. A Profile módban párhuzamosan fog repülni a drón a kijelölt mozgó személlyel vagy tárggyal, miközben tartja tőle a megadott távolságot. Közben mindig állíthatod a kamera dőlését a tilt tekerővel. Kombináld a különböző szögeket, hogy még érdekesebbé tedd a felvételeket. Mindig ügyelj az akadályokra, ha oldalirányban vagy hátrafelé repülsz.

Felvételek különböző irányból

Oldalirányú mozgások

Szeretnéd megmutatni a környezetet és a tájat egy másik szemszögből? Válassz egy célpontot és repülj el előtte oldalirányban addig, amíg kitűnik a képből a választott téma vagy épület és megjelenik a mögötte lévő táj. A felvétel még intenzívebb hatást kelt, ha egy széles látószögű lencsével ellátott kamerával készíted. Légy óvatos, ha nem olyan drónod van, ami oldalirányban is látja az akadályokat!

Oldalirányú mozgás

Kerüld a hirtelen mozdulatokat

Ne csinálj hirtelen mozdulatokat repülés közben, ha csak nem egy vészhelyzet miatt van rá szükség. A feleslegesen túl nagy mozdítás a joysticken könnyen tönkretehet egy jó felvételt, ahogy az alábbi képen látható. Tartsd a kijelölt irányt és finom, egyenletes mozdulatokkal irányítsd a gimbalt. Mindig indítsd el egy kicsit előbb a felvételt, hogy biztosan rajta legyen a lényeg a videón, hiszen a felesleget úgyis kivághatod utólag.

Felesleges hirtelen mozdulat


Megjött a kedved a jobbnál jobb videók elkészítéséhez? Töltsd fel Youtube-ra a kész művedet, küld el nekünk a linket és a jól sikerült felvételeket megosztjuk a Facebook oldalunkon. Jó szórakozást és biztonságos reptetést kívánunk! :)


Forrás: https://store.dji.com/guides/aerial-videography-tips/