A nyár a drónok reptetésének szempontjából is az egyik legizgalmasabb időszaka az évnek. A felvételek készítése a jó időben és napfényben még több szórakozást nyújt a kirándulások során. Viszont azon kívül, hogy élvezed a szép időt és a reptetést, fontos gondolni a biztonságra is, hiszen senki sem szeretne elveszíteni semmit a felszerelésből, mielőtt hazaér. Ezért most szeretnénk Neked adni 8 tippet, hogy a nyári vakáció során se érjenek kellemetlen meglepetések.

Figyelmeztetés a max. hőmérsékletre

Fontos szem előtt tartani, hogy a drónok nem szeretik, ha a hőmérsékletük átlépi a 40 C°-ot. Repülés közben a géptest, az akkumulátor és a motorok is felmelegszenek különböző mértékben, ami teljesen normális. A drón addig biztonságosan tud működni, amíg a gép hőmérséklete át nem lépi a 40 C°-ot. Emiatt, ha szeretnéd megelőzni a bajt, nem érdemes reptetni, ha a környezet hőmérséklete átlépi ezt a hőmérsékletet. Mondhatnánk, hogy ez ritkán fordul elő, de ezen a nyáron sorra dőlnek meg a rekordok és bár Magyarországon ez még ritkábban esik meg, sokan külföldre mennek nyaralni. A választás pedig gyakran esik olyan üdülőhelyekre, ahol mostanában még ennél is magasabbra szokott kúszni a hőmérő higanyszála. Ha mégis reptetnél nagy melegben, bánj óvatosan a karokkal és ne késztesd hirtelen mozdulatokra és nagy gyorsulásokra a gépet, így egy kicsit kevésbé terheled az akkumulátort.

Nem tölt az akkumulátor?

Az akkumulátor hőmérséklete egy huzamosabb ideig tartó repülés során jelentősen megemelkedhet és ez az alkotórész különösen érzékeny a túlmelegedésre. Ha azonnal a leszállás után töltőre teszed, akkor azzal komoly károkat is okozhatsz benne. Ami biztos, hogy egy forró akkumulátor töltése megrövidíti az élettartamát.

A DJI akkumulátorokat erre az esetre is felkészítették és ezért (is) nevezik őket intelligensnek. A BMS (Battery Management System) rendelkezik túlmelegedés elleni védelemmel is. Ha egy túl meleg akksit próbálsz tölteni, akkor a 4 LED egyszerre fog villogni folyamatosan. Ez annak a jelzése, hogy az akkud nem tölt, mert túl magas a hőmérséklete. Ebben az esetben csak meg kell várnod, hogy lehűljön és már töltheted is.

Párás a lencse?

A forró nyári időszakban gyakran előfordul, hogy bepárásodik a lencse, amikor kiveszed a gépet egy légkondicionált helységből vagy autóból. Emiatt azt tanácsoljuk, hogy ilyen esetben hagyd egy kicsit pihenni a drónt és csak utána tedd be az akksit és kezd meg a repülést.

Nem elég fényes a kijelző?

Erős napfényben gyakran megesik, hogy nem lehet jól látni a telefon vagy tablet kijelzőjét. Ilyenkor megpróbálhatod növelni a fényerőt, vagy vásárolhatsz egy napellenzőt, amit könnyen rögzíthetsz a mobil eszközödre.

Túlmelegszik a telefon vagy a tablet?

Mindegy, hogy iOS vagy Android operációs rendszert futtató telefont vagy tabletet használsz, gyakori jelenség, hogy jelentős mértékben felmelegszik az eszköz és emiatt elkezd belassulni. Ilyen esetben az élőkép is csúszik, ami elég kellemetlen élményekben is részesíthet. Ennek a problémának a megoldására csak azt tudjuk javasolni, hogy hozd le a drónt a levegőből és várj, amíg visszahűl a mobilod vagy a tableted. Amit ennek elkerülése érdekében tehetsz reptetés előtt, arra a következő ötleteink vannak: zárd be a háttérben futó programokat, vedd ki a tokból a mobil eszközt és használj napellenzőt.

Tarts szüneteket az egyes repülések között

Ha több akkumulátorod is van, akkor érdemes az egyes reptetések és akkumulátor cserék után egy kis szünetet beiktatni, hogy a nagy melegben a drónod és te is tudjatok egy kicsit pihenni és visszahűlni.

Figyelj az időjárásra

Az időjárás egy fontos tényező a drónok repülése és légi felvételek készítése során, ezért érdemes odafigyelni rá. Nyáron ez különösen igaz, hiszen kis túlzással akár a semmiből is kialakulhat egy-egy nyári zivatar, főleg nagyobb vizek közelében. Egy ilyen nem várt elázás, nem csak a fotózást vagy a videózást, de a drónt és ezzel együtt még a kedvedet is elronthatja. Ezért azt javasoljuk, hogy mindig csekkold az időjárás előrejelzést felszállás előtt. Így, ha jön az eső, akkor időben biztonságos helyre tudod vinni a gépedet. Ha mégsem sikerül időben reagálni és egy kicsit vizes lesz a felszerelés, akkor gyorsan törölgesd át és próbáld minél hamarabb megszárítani és letisztítani.

Használd ki a "golden hour-t"

A "golden hour" angol kifejezés a napfelkelte vagy napnyugta előtti és utáni 30 percet jelöli, ami a tökéletes időszak a fotózásra. A lágy fény és különleges sárga tónus egy csodás természetes "szűrőt" ad a kamerádhoz és segít a gyönyörű felvételek elkészítésében.


Forrás: https://store.dji.com/guides/summer-flying-tips/