A DJI nagyon erősen kezdte a 2018-as évet, hiszen még egy hónap sem telt le, de már jó pár új terméket bemutatott, köztük az Osmo Mobile 2-t, a Ronin-S-t és drónok terén sem tétlenkedtek, gondoljunk csak a DJI Tellora. Most pedig megérkezett a legújabb üdvöske, a DJI Mavic Air. Bár a Mavic nevét viseli, igazából találunk rajta Sparkos vonásokat is, ezért is írtuk a címben, hogy a kettő között félúton. Tudásban inkább a Mavicre hasonlít, a mérete miatt viszont inkább a Spark nagyobbik testvére, design és kialakítás szempontjából szintén mindkettőtől örökölt pár dolgot, de hozott némi újítást is. Lássuk is, hogy miről van itt szó.

[products:7365,7366]

Kibontás

A doboz kibontása után láthatjuk, hogy mindent szépen külön-külön becsomagoltak, csak a távirányító érkezik szabadon. Erre azonnal fel is hívjuk a figyelmet, hogy a Sparkkal ellentétben, a Mavic Air-hez már a szimpla csomagban is jár a távirányító, ami egyébként nagyon ergonomikus és kézre áll. A karokkal kapcsolatban van egy kis újítás, ugyanis a távirányítóban vannak "elrejtve" és nekünk kell őket betekerni a helyükre (a dobozban találunk tartalékokat is). A Mavic Pro távirányítójához képest annyi a különbség, hogy ezen nem találunk kijelzőt, mint ahogy a Sparkén sem, de ez nem nagy hátrány. 

DJI Mavic Air távirányító

Mit rejt még a csomag?

Az egyik dobozban találjuk a töltőt és hozzá néhány adaptert. Itt egy újabb fontos újítás: ehhez a géphez már USB Type-C csatlakozós kábelt adnak, de van hozzá egy kis átalakító is, aminek a másik fele Micro USB-s. Egy másik dobozban érkeznek a propellerek (amik nem összehajthatók) és a hozzájuk tartozó védőkeretek, amik a gépet, minket és embertársainkat ill. az állatokat és tárgyakat is hivatottak megvédeni.

Most pedig dobpergés és jöjjön a lényeg. Egy kis cipzáros tartóban lapul a kicsike, a DJI Mavic Air. Már a dobozt látva is egyből gondolhattuk, hogy egy kompakt gépet fogunk találni benne, de ez tényleg egy kicsi és könnyű drón, aminek behajthatók a karjai és még az elől lévő lábak is. Hosszra kicsit nagyobb, mint a Spark, szélességre viszont sokkal keskenyebb, minek után a Sparknak nem lehet becsukni a karjait, így aztán a Mavic Air elnyerte a legkönnyebben szállítható DJI drón címet. Összecsukva így néz ki:

DJI Mavic Air behajtott karokkal

A DJI Mavic Air

A gép kinézetében fellelhetünk a Sparknál és Mavic Pronál látható elemeket és összességében szerintünk egy nagyon jó design-t sikerült összehoznia a DJI-nak. Újítás, hogy az eddig megszokottakkal ellentétben a bekapcsoló gombot a gép alján találjuk, ahol az akkumulátor is található. Az energiaforrás egyébként 3 cellás és 2375 mAh-s kapacitással rendelkezik, ami gyári adatok szerint 21 percig tartja a drónt a levegőben. Ilyen szempontból valamivel jobb, mint a Spark, a Mavic Protól viszont elmarad kb. 7 perccel, ami nem kevés, de a méret miatt ennél több nem fért bele. A gimbal 3 tengelyes, csakúgy mint a nagy testvér esetében és ez egy fontos pont, hiszen ennek köszönhetően nagyon sima és rázkódásmentes felvételeket tudunk készíteni a kamerájával. Apropó kamera: a drón összesen 7 kamerával rendelkezik, ebből egy a főkamera, ami akár 4K-s videókat is tud lőni, Full HD-ben pedig 120 FPS sebességel "forog a film", ami lehetővé teszi a menő lassított felvételek megalkotását. Fényképekből 12 MP a maximum felbontás, de egy új trükk segítségével a gép 25 fénykép összerakásával mindössze 8 másodperc alatt készít egy 32 MP-s körpanorámát. Érdekesség, hogy a drón rendelkezik 8 GB belső memóriával, így nem feltétlenül szükséges memóriakártyát tenni bele, de természetesen kártyával bővíthető a tárhely. A főkamerán kívül marad tehát 6 kamera. Ezek igazából a gép tájékozódását hívatottak elősegíteni és van belőlük 2 elől, 2 hátul és 2 alul, így előremenetben és "tolatás" közben is megáll a drón a levegőben, ha akadályt érzékel. Az alsó kamerák pedig a fel- és leszálláskor nyújtanak segítségét a minél precízebb manőverek érdekében.

DJI Mavic Air kamera

Jelátvitel és hatótáv

Talán ez az a pont, aminél a Mavic Air leginkább különbözik a Mavic Pro-tól és itt alulmarad vele szemben. Ugyanis a Mavic Air WiFi kapcsolaton keresztül kommunikál a távirányítóval és a telefonnal, így a hatótáv lényegesen kisebb, mint a nagyobbik drón esetében. Városban a nagy interferenciának köszönhetően ez 300-500 méterre is csökkenhet, akadálymentes és szabad területen pedig akár 2 km is lehet. Fontos megjegyezni, hogy Európában a CE szabvály a megengedett, míg Amerikában az engedélyezett FCC szabvány miatt jelentősen megnő ez a táv. Természetesen hozzá kell tenni azt is, hogy ez a drón nem egy kategória a Mavic Pro-val, ezért nem szeretnénk emiatt fekete pontot adni neki. Ha ez a gép is Ocusync és és Lightbridge technológiát használna, akkor egyértelműen verné a Pro változatot, de nem is ennyi lenne az ára...

Új QuickShots módok

A DJI gépekben eddig is volt néhány felvételi mód, amiket kiválasztva a drón automatikusan végrehajtja az előre programozott repülést. Ilyen például a Rocket, amikor egyenesen felfelé távolodik a gép és közben felvételt készít a lefelé néző kamerával vagy a Circle, aminek a kiválasztása után egy célpont körül kering. Most pedig érkezett 2 új mód: az Asteroid és a Boomerang.

Asteroid - ez a mód, ahogy a neve is mutatja egy aszteroidát utánoz és a távolodás közben felvett videót visszafele lejátszva azt a hatást kelti, mintha a gép az űrből jönne és épp be akarna csapódni. A videó végleges változatát a DJI GO 4 app elkészíti helyettünk. Íme így néz ki a gyakorlatban:


Boomerang - ebben a módban a drón egy bumeráng röppályáját utánozza és repülés közben a kiválasztott célpont körül egy köríven távolodik majd visszatér, miközben a kamera végig a cél fele néz. Ezt a legjobban egy videóval tudjuk megmutatni:

SmartCapture

A SmartCapture, vagyis a kézzel történő irányítás már a DJI Spark-al bemutatkozott és a Mavic Air-ből sem hagyták ki. Itt arról van szó, hogy a drón érzékeli a kezünket és követi a mozdulatokat. Tudjuk így irányítani, hogy merre repüljön, de akár fényképeket is készíthetünk vele. Kicsit olyan, mintha Jedi erőnk lenne :) Ezen a videón látható, hogy miről is van szó:

Összegzés

Véleményünk szerint a DJI Mavic Air egy nagyon jól megtervezett gép és kezdő drónnak is kiválóan alkalmas, hiszen rendkívül stabil a levegőben és 3 irányban is képes érzékelni a környezetet, ezért biztonságos is a használata. Ha mégis bekövetkezik egy kisebb ütközés, akkor pedig az alapcsomagban lévő védőkeret nyújt védelmet. Az egyetlen negatívum a hatótáv, de ahogy feljebb is írtuk, a lényegesen kedvezőbb ár miatt nem is lehetett mindent belepakolni, ami a Mavic Pro-ban megtalálható. Az összecsukható design miatt nagyon könnyen szállítható és kis tömeg miatt szinte észre sem vesszük, ha a táskában van. A kamera nagyon jó minőségű fényképek és videók felvételére alkalmas, ezért bármikor és bárhol megállja a helyét, ha szeretnénk megörökíteni egy kalandot, egy eseményt vagy egy helyszínt.

Ide kattintva nálunk is megvásárolhatod.

Bemutatóvideó a DJI Mavic Air drónról


A gyártó hivatalos oldalának megtekintéséhez kattints ide