Új és közös európai szabályozás érkezik


Update: a koronavírus járvány miatt 2021-re halasztották az új törvények tényleges bevezetését és a reptetés szabályozását. A rendeletek kidolgozása a tagállamok saját hatáskörébe tartozik, illetve a különböző technikai megoldásokat is országonként kell megoldani. Magyarországon is folyamatban van a létrehozásuk és ezekről egy új blogbejegyzésben fogunk beszámolni.

2019. június 11-én mutatta be az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) a drónok használatára vonatkozó egységes európai törvénycsomagot: Commission Delegated Regulation (EU) 2019/945 & Commission Implementing Regulation (EU) 2019/947. Ezeknek a célja röviden összefoglalva az, hogy a drónok repülése és üzemeltetése biztonságos legyen. A törvény szó hallatán az emberek általában szigorú szabályokra és korlátozásokra számítanak, de az EU célja jelen esetben, hogy védje az emberek biztonságát és magánszféráját, miközben biztosítják a drónok szabad mozgását és az egyenlő versenyfeltételeket az iparág szereplői számára a tagállamokban. Elismerik, hogy ezek az eszközök a jövő fontos részét képezik, ezért nem korlátozni szeretnék a használatukat, de szabályzásra szükség van a biztonság érdekében.

"Európa lesz az első régió a világon, ahol létrejön egy átfogó törvénycsomag a drónok biztonságos és fenntartható üzemelésére vonatkozóan, üzleti és magáncélú tevékenység esetén is. A közös törvények elősegítik a beruházásokat, az innovációt és a növekedést ebben az ígéretes ágazatban" 

- nyilatkozta Patrick Ky az EASA ügyvezető igazgatója.


Szeretnénk már a bejegyzés elején megosztani egy fontos infót, hiszen sokakat ez a rész érdekel a leginkább :) A szabályozás során kategóriákat hoznak létre és regisztrálni kell majd a gépeket, de hobbi ill. magáncélból, a 25 kilogrammnál kisebb súlyú drónok adott feltételek mellett, előzetes engedély nélkül is reptethetők. A fontosabb kitételek, hogy a gép nem repülhet 120 méter fölé és az üzemeltető látómezejében kell maradnia, illetve távol kell tartani a közelben tartózkodó emberektől, hogy ne legyen balesetveszélyes.

Fontos a szabad mozgás az Európai Unión belül

Ezek a közös EU-s szabályok segítenek majd a drónüzemeltetők számára megérteni - legyen szó professzionális vagy szabadidős tevékenységről -, hogy mit szabad és mit nem. Ezzel egy időben engedélyezi a határokon átnyúló használatot. Amint a drónt üzemeltető személy megkapta a jóváhagyást a tagállamban, ahol a regisztráció történt, szabadon használhatja gépét az Európai Unión belül. Ebbe beletartozik az is, ha valaki üzleti tevékenységet szeretne folytatni a drónos iparágban.

Mindenre kiterjedő előírások

Az új szabályok kiterjednek a drónok műszaki és működési/üzemeltetési követelményeire is. Egyrészről meghatározzák azokat a képességeket, amikkel a drónoknak rendelkezniük kell a biztonságos repüléshez. Például a gépeknek egyedileg azonosíthatónak kell lenniük ahhoz, hogy szükség esetén azonosítani lehessen őket. Erre azért van szükség, hogy könnyebben megelőzhetők legyenek az olyan esetek, mint amik 2018-ban a Gatwick és a Heathrow reptéren történtek. Másrészről a törvények lefednek minden típusú használatot, kezdve azokkal, amik előzetes azonosítást nem igényelnek, egészen azokig, amiknél szükség van a pilótának és a gépnek tanúsítványokra és megkövetelik egy bizonyos szintű kiképzés meglétét. Az új törvények teljes mértékben ki fogják váltani az egyes tagállamok nemzeti szabályozásait, így egy egységes törvénycsomag jön létre az EU-n belül.  Ugyanakkor a tagállamok a továbbiakban is meghatározhatnak területükön belül úgynevezett no-fly zónákat – érzékeny kormányzati és ipari létesítmények, nagy csoportban összegyűlt emberek környezetében -, valamint bizonyos feltételek teljesülése mellett az EU-s szabályozásban foglaltakon túl is korlátozhatják a repüléseket környezetvédelmi és közbiztonsági okokból, vagy az Uniós joggal összhangban, a személyes adatok védelme érdekében.

1 év áll rendelkezésre a felkészülésre

Annak ellenére, hogy az új törvények már 2019. július 1-én életbe lépnek, a betartatásukra csak 1 év múlva kerül sor. Az alkalmazásuk az EASA drónos oldalán közzétett idővonal szerint fokozatosan fog megtörténni. Például 2020 júniusától lesz kötelező a drónok regisztrálása abban a tagállamban, ahol az üzemeltető állandó lakhelye található vagy, ahol üzleti tevékenysége be van jelentve. Ez biztosítja, hogy a drónpilótáknak nem kell majd aggódniuk a szabályozásbeli különbségek miatt, mert minden tagállamra ugyanazok a szabályok vontakoznak majd.

Mi a következő lépés?

Az EASA hamarosan közzétesz egy útmutatót és egy javaslatot 2 "általános forgatókönyvel" kapcsolatban, hogy ezáltal támogassák a drónok üzemeltetőit a szabályok megfelelő alkalmazása érdekében. Ezen kívül ez év végén egy újabb javaslatot fognak benyújtani az Európai Bizottságnál a U-space szolgáltatás (nem ember által irányított eszközök közlekedésének működtetése) használatára vonatkozóan, amire a komplex drónüzemeltetés és magasfokú automatizált repülések miatt van szükség, például ide tartoznak majd a csomagszállító drónok is.

A következő High Level Conference on Drones 2019 elnevezésű eseményen az EASA lehetőséget biztosít az új szabályok és javaslatok mélyreható megvitatására. Ezt az évente megrendezésre kerülő konferenciát az EASA szervezi és 2019 december 5. és 6. között zajlik az Amsterdami Drón Hét során.


Forrás: https://www.easa.europa.eu/newsroom-and-events/press-releases/eu-wide-rules-drones-published