Néhány átmenet feldobhatja bármelyik videódat

Manapság már sokféle eszköz elérhető, amikkel bárki készíthet videókat. Legyen szó akár egy akciókameráról vagy a telefonodról, amit önmagában vagy egy gimbal segítségével használsz (pl. DJI Osmo Mobile 3), sosem volt még ilyen egyszerű az élmények megörökítése. Ahhoz, hogy még jobban ki tudd használni a rendelkezésre álló eszközben rejlő lehetőségeket, tolmácsoljuk és megmutatjuk Neked a DJI által ajánlott 5 videó átmenetet, amikkel a következő szintre emelheted a felvételeid elkészítését. Ezeket a megoldásokat például az egyik helyszínről a másikra történő "ugráskor" tudod alkalmazni.

Kamera BE, kamera KI

Az egyik legegyszerűbb, de mégis az egyik legjobb átmenet, a közelítés majd távolodás a kamerával. Ennél a megoldásnál úgy fejezd be az első felvételt, hogy ráközelítesz a témára, amíg az teljesen ki nem tölti a képet, majd a következő felvételnél ugyanonnan, de egy másik helyszínen távolodj el a témától, ahogy az alábbi bemutatón is látható. Ne felejtsd, bármit használhatsz témaként, amíg ki tudod vele tölteni a teljes képet, légy kreatív! :)

 

A kitakarás

Hasonlóan a kamera be és kamera ki átmenetnél, ebben az esetben is a felvételed szereplője lesz a segítségedre, csak most ő takarja el a kamerát a kezével miközben közelítesz hozzá, majd egy új helyszínen tőle távolodsz el. Ez a trükk vloggoláskor is jól jön, amikor te magad vagy a főszereplő és a "kamerához beszélsz". Ez egy szuper módja a helyszín megváltoztatásának. Sőt, ha türelmes típus vagy, akkor ugyanazon a helyszínen akár évszakot is válthatsz :) Íme ennek az átmenetnek a bemutatása a gyakorlatban:

 

Az elsötétítés egy tárgy vagy épület segítségével

Ez a megoldás már egy kicsit trükkösebb és nehezebb megoldani, hogy sima legyen az átmenet és kevésbé legyen észrevehető a térbeli ugrás, de nagyon menő eredményt tudsz elérni vele.

A megvalósításhoz mozogj oldalirányba a kamerával, amíg valami ki nem takarja a képet, például egy lámpaoszlop, fa vagy egy épületrész, majd a következő felvételt egy hasonló objektum mögül kilépve kezd el. Szerkesztésnál ügyelj rá, hogy az első felvétel vége és a második felvétel eleje átfedésben legyenek így szinte észrevehetetlen lesz az ugrás az egyik felvételből a másikba. Az alábbi bemutatóban a reptér egyik tartópillérét használták a váltáskor. A kamerával bementek egy oszlop mögé, majd kinn szintén egy oszlop mögül előlépve folytatták a videót. A sebességkülönbség miatt nem lett tökéletes, de ez is csak azt mutatja, hogy gyakorolni kell, amíg jó nem lesz, viszont nagyon megéri, mert szuper térbeli ugrásokat lehet végrehajtatni vele.

 

Nézz fel az égre

Ez az átmenet könnyen kivitelezhető, ráadásul kültéren szinte bárhol alkalmazható. A két felvétel közötti váltáshoz egyszerűen az eget kell használnod úgy, hogy az első videó végén az ég felé fordítod a kamerát, a következő rész elején pedig az ég felé néző kamerával folytatod és onnan fordítod a téma felé. Egy kicsit még fel is turbózhatod, ha adsz hozzá egy kis elmosódás effektet, vagy jól játszol a sebességgel.

Igazán úgy lesz szuper a váltás, ha mindkét felvételkor ugyanolyan tiszta vagy épp ugyanolyan felhős az ég, mert akkor lesz sima az átmenet a két helyszín között, ahogy az alábbi bemutatóban is látszik.

 

Mi van a talpad alatt

Elsőre kicsit talán furcsán hangzik, de ebben az esetben tényleg a talpad alatt lévő aszfaltot, térkövet, lépcsőt vagy bármi mást használhatsz. Ezzel a megoldással egy igazán dinamikus videós átmenetet hozhatsz létre, viszont ez csak akkor működik jól, ha a két helyszínen szinte teljesen megegyezik a burkolat, amin haladsz.

Sétálás közben az első felvétel végén fordítsd lefele a kamerát, majd az új helyszínen ugyanígy lefele nézve kezd a videót és fordítsd felfelé a kamerát. Aszfalt, fű vagy homokos part esetén ez könnyen megy, de lépcsős vagy különböző padlóburkolattal ellátott helyszínek közötti váltás már problémásabb lehet. Ilyenkor az utómunka során kicsit felgyorsíthatod az első rész végét és a következő rész elejét, így az elmosódás miatt kevésbé lesz feltűnő a különbség. Ha például lépcsőket alkalmazol és kicsit eltér a kinézetük, de a színük közel megegyezik, akkor ezzel a trükkel máris simábbá varázsolhatod az átmenetet.

Alkalmazd őket ügyesen

Mint láthatod, néhány egyszerű filmes trükk segítségével könnyen feldobhatod az általad készített videókat. Ezeket az átmeneteket bármilyen eszköz használatával bevetheted, de ha egy gimballal ellátott kamera is a rendelkezésedre áll (pl. DJI Osmo Pocket), akkor még profibb hatást érhetsz el. Főleg az oldalirányú és előrehaladó mozgással kombinált átmenetek esetében lehet fontos a stabilizátor, ami kiegyenlíti a nem kívánatos kameramozgást és rezgéseket. Légy kreatív, hiszen az egyedi megoldások teszik igazán szuperré a filmjeidet.

Ne felejtsd, hogy bár ezek a felvételek és helyszínek közötti váltások nagyon feldobják a kész videót, ezek is csak részei a teljes filmkészítő repertoárnak. Ha igazán profi művet szeretnél létrehozni, akkor alkalmazz más filmes trükköket is és kombináld őket szuper hangeffektekkel. Rengeteg ingyenes zene és aláfestés érhető el az interneten, amiknek a segítségével még jobban kifejezheted videód mondandóját és elnyerheted a néző figyelmét.

Reméljük, hogy ez az 5 videós átmenet segíteni fog a történeteid megfilmesítésekor, de vigyázz, nehogy túlzásba vidd a használatukat. Ahogy a mondás is tartja, jóból is megárt a sok, ezért csak annyi váltást alkalmazz, ami még nem megy a sztori rovására. A jövőben bemutatunk majd újabb megoldásokat, amik szintén feldobhatják a felvételeidet.