NÉZD MEG TERMÉKEINKET!


Akármilyen óvatosan vezet is az ember, autóbalesetek bármikor bekövetkezhetnek. Éppen ezért elsődleges fontosságú, hogy a baleset-megelőzés mellett az esetleges szerencsétlenségek dokumentálására is felkészüljünk, amihez az autós kamerák ma már elengedhetetlen segítségül szolgálnak. Az autós kamera gyakorlatilag egy – repülős terminológiával élve – fekete doboz, amely mindent rögzít, ami a sofőr látóterében történik, így bármely baleset rekonstrukcióját egyszerűbbé teheti. Egy jó minőségű autós kamera nagy szerepet játszhat annak eldöntésében, hogy ki volt a felelős a balesetért, de akár segíthet megakadályozni egy-egy autólopás-kísérletet is.

Könnyen felmerülhet a kérdés: az autós kamerák vajon csupán az autóvezető igazát képesek alátámasztani vagy objektív bizonyítékként is elfogadhatók baleset esetén? Szerencsére elmondható, hogy Magyarországon a rendőrség elfogadja a fedélzeti kamerák felvételeit, így vitás helyzetekben perdöntő is lehet azok megléte. Sőt, amennyiben mindkét fél autója rendelkezett fedélzeti kamerával, úgy jelentős százalékban valóban pontosan eldönthető, ki volt a hibás, így elkerülhetők a hosszas viták, esetleg a súlyos kiadásokat jelentő pereskedések. Éppen ezért kijelenthető, hogy egy autós kamera mindenképpen hosszú távú befektetés, amely csupán kisebb kiadást jelent, viszont egy esetleges baleset után komoly segítségül szolgálhat.

A szabadidős sport- és akciókamerákhoz hasonlóan a piacon számos autós kamera elérhető a legolcsóbb, alapfelszereltségű eszközöktől egészen a csúcskategóriás termékekig, ezért nem minden esetben egyértelmű, melyik kamerát érdemes választani. A döntésben több szempont is szerepet játszhat, ideértve a kamera képminőségét, a memória és akkumulátor nagyságát vagy éppen a különböző extrákat, így vásárlás előtt érdemes megismerni az egyes eszközök jellemzőit, és ennek tekintetében kiválasztani az ideális kiegészítőt. Természetesen mindemellett fontos szempont, hogy milyen árkategória mellett dönt az ember, így az alábbiakban igyekszünk átfogó képet adni az egyes kameratípusokról, segítve vásárlóinkat a legjobb döntés meghozatalában.

Mi mindenre figyeljünk oda autós kamera vásárlásakor?

Mint minden elektronikai berendezés esetén (különösen amennyiben biztonságtechnikáról van szó), az autós kamerák esetében is érdemes korszerű, magas minőségű eszközt választani. Természetesen az alapfelszereltségű, belépő kategóriás kamerák is képesek elfogadható felvételt készíteni, azonban az, hogy az elkészült felvételek mennyiben lesznek valóban hasznosak egy-egy incidens után, több mindentől függhet. Az eszközök képfelbontása kulcsfontosságú kérdés lehet, hiszen egy rosszabb képminőségű felvételen a részletek adott esetben csak kevéssé láthatók, míg egy 4K felbontású kamera olyan képet tud készíteni, amelyre könnyen rá is zoomolhatunk. Ugyanilyen fontos lehet, hogy a kamera mekkora fényképezési szöget fed le, hiszen hiába vett az ember egy drága kamerát, ha a balesetet okozó autó kívül esik az eszköz látóterén. Mindemellett kiemelt szempontot kell képviselnie a tárhely nagyságának is, mivel a kisebb tárhelyű eszközök csupán rövidebb felvételek tárolhatók, és azokat hamar felül is írja a rendszer, ami kritikus fontosságú tartalmak törléséhez vezethet. Lássuk, melyek azok a szempontok, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni vásárlás során!

Mi mindenre figyeljünk oda autós kamera vásárlásakor?

Felbontás – van jobb a HD-nál?

A piacon ma elérhető képalkotó eszközök rohamléptékben fejlődnek. Elég csak az okostelefonok kameráit összehasonlítani – mindenki számára egyértelműen látszik, hogy még egy friss középkategóriás telefon kamerája is messze lekörözi egy tíz évvel ezelőtti csúcsmodell teljesítményét. Nincs ez másként az autós kamerák esetében sem. A szabadidős sportkamerákhoz hasonlóan a legújabb autós kamerák rendkívül éles és magas felbontású mozgóképet készítenek, így a magasabb kategóriás eszközök esetében igazán részletgazdag, jól használható felvételeket kaphatunk. A néhány évvel ezelőtti modellek esetében még előfordultak az 1280x720 pixeles (HD) felbontású szenzorok, azonban ma már a Full HD, azaz az 1920x1080 pixeles felbontás standard képminőségnek számít. Ennél ugyanakkor természetesen elérhetők még magasabb felbontású változatok is. De melyik milyen esetben lehet elegendő?

1920x1080 pixel (Full HD): klasszikus felbontás, amely a legtöbb helyzetben megfelelő minőségű képet ad.
2560×1440 pixel (QHD): rendkívül részletgazdag képminőség, amelyen a kisebb részletek is kivehetők.
3480×2160 (4K UHD): a legmagasabb elérhető képminőség, amely a legapróbb részletek kiemelését is lehetővé teszi.

A magas minőségű autós kamerák lehetőséget kínálnak az egyes felbontások közötti egyszerű váltásra, így annak függvényében, hogy a felhasználó melyiket preferálja, könnyen navigálhat az egyes opciók között. Általánosságban elmondható, hogy minél részletesebb egy kép, annál hasznosabbnak bizonyulhat éles helyzetben, azonban fontos tudni, hogy a magasabb felbontás minden tekintetben több erőforrást is igényel. A 4K felbontású videók rendkívül sok tárhelyet foglalnak, ezért csak abban az esetben érdemes élni ezzel a lehetőséggel, amennyiben nagy tárhelyű készülékkel rendelkezünk. Mindemellett fontos kiemelni, hogy a 4K-ban felvett anyagok számítógépen való visszajátszása a megfelelő hardveres és szoftveres felszereltség nélkül gondot okozhat, az ilyen felvételeket a régebbi számítógépek csak akadozottan képesek lejátszani.

Milyen felbontású akciókamerát válasszunk?

A kisebb méretű videók hosszabb, míg a nagyobb felbontású fájlok rövidebb felvételi időt tesznek lehetővé, ám részletgazdagabb képet biztosítanak. Amennyiben olyan készüléket választunk, amely megfelelő nagyságú tárhellyel rendelkezik, mindenképpen érdemes lehet a legmagasabb felbontású felvételek készítésére is képes eszköz mellett dönteni.

Milyen felbontású akciókamerát válasszunk?

Az érzékelő képfrissítési frekvenciája

Amikor a kamera felbontásáról beszélünk, minden esetben a benne elhelyezett érzékelő felbontásáról van szó. A szenzor ugyanakkor egy másik fontos jellemzővel is bír, ez pedig az úgynevezett képfrissítési frekvencia, vagyis az, hogy a készülék egy másodperc alatt hány felvételt készít. A szem számára folyamatos mozgás illúziójának megteremtéséhez legalább 24 fps (frames per second vagyis képkocka/másodperc) képfrissítési frekvencia szükséges – a legtöbbször a mozifilmek is ezt a szabványt használják. Ugyanakkor elmondható, hogy az autós kamerák esetében nem csupán az a fontos, hogy folyamatos videofelvételt készítsünk, hanem az is, hogy egy-egy képkockát kimerevítve pontosan meghatározhassuk egy baleset ok-okozati összefüggéseit. Éppen ezért tudnunk kell, hogy minél nagyobb a képfrissítési frekvencia, annál megbízhatóbb anyagot kaphatunk. Az optimális érték 30 fps, amely Full HD felbontás esetén már kimondottan magas szintű képanyagot eredményez.

Milyen típusú érzékelőt válasszunk?

A képminőség és a felvett anyag használhatósága egyaránt függ a felbontástól, valamint a képfrissítési frekvenciától. Fontos azonban tudni, hogy megfelelő értékeket kizárólag azok az eszközök képesek magas minőségben produkálni, amelyek az érzékelő tekintetében kiváló paraméterekkel rendelkeznek.

A ma elérhető autós kamerák között egyaránt elérhetők CCD és CMOS típusú érzékelőkkel felszerelt eszközök. A legkorszerűbb érzékelők CCD típusúak, amelyek ugyan több energiát fogyasztanak, azonban részletgazdag, kevés zajt tartalmazó, magas minőségű felvételt készítenek. A CMOS érzékelők ezzel szemben költséghatékonyabb megoldásnak számítanak, és keveset fogyasztanak. A CMOS technológia gyors fejlődése miatt azonban mégsem jelenthető ki egyértelműen, hogy ezek az érzékelők a CCD típusúakhoz képest alacsonyabb színvonalúak lennének, hiszen gyakran megeshet, hogy az új típusú CMOS érzékelők magasabb minőségű képet adnak, mint a több évvel ezelőtti CCD-k. Éppen ezért, amennyiben a vásárló meg akarja ismerni az adott készülék részleteit, érdemes lehet a gyártó honlapján is tájékozódni vagy a kereskedőtől tájékoztatást kérni.

Az érzékelők tekintetében mindemellett fontos szempont a szenzor mérete: minél nagyobb, a felvétel annál több részletet, illetve annál kevesebb zajt tartalmazhat, ami különösen éjszakai felvételek készítése esetén lehet fontos. A ma kapható fedélzeti kamerák között ¼ hüvelyk képátlójú érzékelők a legelterjedtebbek.

Milyen típusú érzékelőt válasszunk?

Memória – mekkora az ideális méretű tárhely?

Bátran leszögezhetjük, hogy nagy felbontású felvételek készítéséhez elengedhetetlen a nagy memóriakapacitás, ezért erre a paraméterre szintén fontos odafigyelni az autós vagy akár akciókamera megválasztásánál. A kamerák a legtöbb esetben 16-64 GB méretű belső memóriával rendelkeznek, azonban SD vagy microSD kártyával ez akár további 128 GB-tal bővíthető. Amennyiben Full HD-minőségű (1920x1080 pixel) felvételt készítünk, úgy egy 16 GB-os memóriakártyára nagyjából hét óra, egy 32 GB-os memóriakártyára 14,5 óra, egy 64 GB-os memóriakártyára 29 óra, míg egy 128 GB-os memóriakártyára hozzávetőlegesen 58 óra felvétel férhet fel. Ha 4K minőséget állítottunk be a készüléknél, úgy a felvételek hossza ennél lényegesen rövidebb lehet. Mindemellett érdemes tudni, hogy a fájlok méretét nem csupán a felbontás határozza meg, de a tömörítési formák is, melyek közül a leggyakoribbak a h.264, a h.265 és az MPJPEG.

Persze, előbb utóbb minden memóriakártya megtelik, ám a fedélzeti kamerák által készített felvételeket nem is fontos túl hosszú ideig megőrizni. Éppen ezért amint a memória megtelik, az új felvételek felülírják a legkorábban elmentett fájlokat. A G-szenzorral ellátott modellek ugyanakkor képesek felismerni, ha bizonyos felvételeken valami szokatlan, hirtelen mozgás következett be, így az ilyen – potenciálisan fontos – videókat megóvják a felülírástól. Mindemellett fontos, hogy ne hagyatkozzunk teljes mértékben a szoftveres okosmegoldásokra, és egy-egy kritikus helyzet után mentsük el a felvételeket számítógépünkre.

Fényképezési szög – biztosítsunk nagy látóteret!

Ahogy említettük, nem számít, hogy milyen minőségű a felvétel, ha azon nem szerepelnek a baleset körülményei. A balesetek között nem csupán a frontális ütközés gyakori, de sok esetben előfordulhat, hogy oldalról, esetleg hátulról történik koccanás. Éppen ezért fontos, hogy olyan kamerát válasszon az ember, amely megfelelően széles látószöget biztosít, és így a lehető legtöbb részlet kerülhet a képre. Az autós kamerák vízszintes látószögű eszközök, amelyek elérhetők 110°, 125° vagy éppen 150°-os fényképezési szögben is. A belépő kategóriás kamerák gyakran csupán 110°-os látószögre képesek, amely általában ugyan képes belátni az út teljes szélességét, azonban a járdákra és a jelzőlámpákra csupán a 150°-os kamerák képesek. Sokan feltehetik a kérdést, hogy érdemes-e olyan eszközt választani, amely ennél is nagyobb terület lefedésére képes? Ugyan léteznek, olyan kamerák, amelyek látószöge meghaladhatja a 150°-ot, azonban ez halszemeffektust eredményezhet, ami sportkamerák esetében ugyan érdekes esztétikai élményt nyújthat, de közúti helyzetekben a torzított kép akadályozhatja a baleset fontos részletinek felismerését.

A fényképezési szög kérdéséhez ugyanakkor hozzátartozik az is, hogy az eszköz egy kameraegységgel rendelkezik-e. A legelterjedtebb autós kamerák a szélvédőre helyezve csupán a vezető előtt lévő területről készítenek felvételt, azonban léteznek olyan, extra felszereltségű eszközök is, amelyek a hátsó látóteret is lefedik. Ez utóbbi kiegészítő megoldás alkalmazásával szinte az autó egész környezetéről képesek lehetünk felvételt készíteni, ami nagyban megkönnyítheti a balesetek után felmerülő vitás kérdések tisztázását.

Fényképezési szög – biztosítsunk nagy látóteret!

Hosszú élettartamú akkumulátor – bármely autós és sportkamera számára fontos

A képminőség, a memória és a fényképezési szög mellett kiemelten fontos, hogy olyan eszközzel szereljük fel autónkat, amely számára egyszerűen biztosítható a hosszú távú áramellátás. A fedélzeti kamerák esetében ez háromféleképpen oldható meg, ideértve az autó akkumulátorával való közvetlen összekapcsolást, a szivargyújtóba történő adapteres csatlakozást, illetve a beépített akkumulátorral való áramellátást. Amennyiben a kamerát adapterrel csatlakoztatjuk a gépjármű elektromos rendszeréhez, úgy csupán arra kell odafigyelnünk, hogy az adapter vezetéke ne zavarja a kilátást. Amennyiben vezeték nélkül szeretnénk használni az autós kamerát, fontos, hogy olyan készüléket válasszunk, amely egy töltéssel is megfelelően hosszú üzemidővel rendelkezzen.

Bármilyen autós kamerát is választ az ember, hosszú távú használat érdekében ajánlott lehet a kamerát nem a szivargyújtóhoz, de a jármű akkumulátorához fixen csatlakoztatni, szavatolva a folyamatos tápfeszültséget. Ahhoz, hogy a kábelek ne zavarják se a kilátást, se az autó belső esztétikáját, a vezetékeket érdemes az oszloprészeken elvezetni. Az autó akkumulátorának használata esetén nem kell aggódnunk attól, hogy egy-két év után túl gyorsan lemerül a kamera belső akkumulátora, így vészhelyzetben mindig számíthatunk a fedélzeti kamerára.

Fontos lehet a jól látható, nagyobb méretű kijelző

Ma már a jobb autós kamerák mind rendelkeznek kijelzővel, amelyek nem csupán a beállítások elvégzését könnyítik meg, de segítik, hogy azonnal visszajátszhassuk a felvételeket. Éppen ezért nem mindegy, hogy a kamera mekkora képernyővel rendelkezik, és mennyire kivehetők a felvételek kritikus részletei. A kisebb eszközökön általában 1,5 hüvelyk képátlójú, míg a nagyobbakon akár 2,5 hüvelyk képátlójú LCD-t is láthatunk. Fontos ugyanakkor, hogy túl nagy kamerát se válasszunk, hiszen az akár a látóteret is zavarhatja.

Fontos lehet a jól látható, nagyobb méretű kijelző

Milyen extrákra lehet szükség egy autós kameránál?

GPS-modul: a műholdas helymeghatározás számos tekintetben segítheti az egyes balesetek utólagos rekonstrukcióját, hiszen a technológiának köszönhetően a fájlok metaadatai tartalmazzák a gépjárművek pozícióit és az adott pillanatban elért sebességét. A pontos útvonal- és sebességadatokat a GPS-támogatású kamerák a videók mellett speciális fájlokban rögzítik, így a megfelelő számítógépes szoftverekkel pontos adatok nyerhetők ki az utazásra vonatkozóan. A GPS-es helymeghatározás segít, hogy az adott videóhoz mindig a pontos időt társítsunk, még abban az esetben is, ha a készüléken elfelejtettük azt beállítani.

WiFi-s támogatás: a vezeték nélküli internetes csatlakozás nagyban megkönnyítheti az autótulajdonosok dolgát, hiszen lehetővé teszi kamera által készített felvételek és adatfájlok egyszerű transzferjét anélkül, hogy a memóriakártyát fizikailag el kéne távolítanunk a kamerából. A fedélzeti kamerák saját szoftverrel rendelkeznek, amelyek rendkívül egyszerűvé teszik az adatátvitelt.

Hátsó kamera: bizonyos kameratípusok lehetővé teszik, hogy a készüléket egy hátsó extra kamerával szereljük fel. A kiegészítő kamerát általában a hátsó szélvédőre szokás felszerelni, így is lehetővé téve a jármű mögött történő balesetek pontos rögzítését. Amennyiben hátsó kamerával egészítjük ki az autó biztonsági rendszerét, úgy kiemelt figyelmet kell szentelnünk a vezetékek felszerelésére is, biztosítva, hogy a látóteret ne akadályozzák a kábelek.

Parkolási mód: a profi készülékek parkolási módban képesek aktivizálódni, így felvételt készíteni akkor is, ha szokatlan eseményt tapasztalnak a használaton kívüli jármű körül. Bizonyos kamerák a kamerakép mozgását figyelve indítják el a felvételt, más eszközök a gyorsulásérzékelő adataira támaszkodnak. A parkolási módban is megbízható eszközhasználathoz elengedhetetlen, hogy a jármű akkumulátorához csatlakoztassuk a kamerát, így elkerülve, hogy idő előtt lemerüljön a fedélzeti kamera saját akkumulátora.

Az autós és akciókamerák különleges kényelmi funkciói

Az egyes extrák mellett a jó minőségű autós kamerák számos különleges funkcióval is segíthetik az autósokat, automatizálva a felvételkészítés folyamatát vagy éppen egyszerűbbé téve a mentéseket. Az úgynevezett hurokfunkció lehetővé teszi, hogy a fedélzeti kamera sose fogyjon ki a tárhelyből, így annak betelése esetén automatikusan felülírja a legkorábban keletkezett fájlokat. A profi kamerák ugyanakkor G-szenzor opciót is tartalmaznak, amelynek segítségével a kamera rögtön írásvédetté teszi azokat a fájlokat, amelyek egy baleset idején keletkeztek. Az egyes fájlok védelmét ugyanakkor manuálisan is szavatolhatjuk, hiszen a profi modellek biztosítják az egyszerű, kézi zárolás lehetőségét is.

Sok autós számára jelenthet praktikus segítséget bizonyos kamerák automatikus bekapcsolási funkciója, amelynek köszönhetően nem kell minden autóba szállásnál manuálisan bekapcsolni a kamerát, hiszen az az autó indításakor automatikusan megkezdi a felvétel rögzítését. Bizonyos sofőrök számára ugyanakkor zavaró lehet, ha a kamera kijelzője vezetés közben egyfolytában be van kapcsolva, hiszen az megoszthatja a vezető figyelmét. A kijelző a legtöbb komoly kamera esetében akkor is kikapcsolható, ha épp felvétel készül, így az észrevétlenül láthatja el biztonsági feladatát.

A kamerák mindemellett hagyományos feladataikon túl egyéb funkciókat is elláthatnak. Több kameratípus is lehetővé teszi, hogy amennyiben baleset történik, a sofőr levehesse a kamerát a szélvédőről, és fényképeket készíthessen vele a helyszínről. Mindemellett több kamerán (csakúgy, mint a sportkamerákon) time-lapse opció is választható, így a hosszabb utakról egyfajta sűrített (kisebb képfrissítési frekvenciával felvett) videó is készíthető, amivel könnyedén visszajátszhatjuk az út gyorsított rekonstrukcióját, ha egy különleges tájon haladtunk végig.

Az autós kamerák ugyanakkor többnyire nem csupán videó-, de hangfelvételek készítését is lehetővé teszik beépített mikrofonjuk segítségével. Egy esetleges baleset, az autón belül történő incidens vagy éppen autólopási kísérlet után a hangfelvétel külön bizonyítékul szolgálhat, így is segítve a kommunikációt és az ügyintézést.

Az autós és akciókamerák különleges kényelmi funkciói

Egyéb technikai paraméterek

Az autós kamera kiválasztásakor fontos odafigyelnünk arra, hogy olyan eszközt vásároljunk, amely egyszerűen csatlakoztatható laptopunkhoz. Noha a WiFi-s csatlakozás a legegyszerűbb, érdemes tisztában lenni az egyéb, vezetékes csatlakozási módokkal is.

USB: a leguniverzálisabb csatlakozási lehetőség, amely a legtöbb laptopon (az újabb típusú MacBookokon külön átalakító segítségével) elérhető.
HDMI: HDMI-csatlakozó segítségével akár televízióhoz, akár számítógép-monitorhoz közvetlenül csatlakoztathatjuk a fedélzeti kamerát, támogatva a felvételek közvetlen, lementés nélküli visszajátszását.
AV-kimenet: ennek segítségével könnyedén az autó saját érintőpaneljéhez csatlakoztathatjuk a dash camet, így már a baleset helyszínén a kameráénál nagyobb képernyőn játszhatjuk vissza a lezajlott eseményeket.

Típusok és árkategóriák

Ahogy láthatjuk, a megfelelő autós kamera kiválasztásakor számos szempontot kell figyelembe venni a képminőségtől kezdve a memória és az akkumulátor kapacitásán keresztül egészen a különböző extrákig. Éppen ezért a piacon elérhető kamerák között számos árkategóriát különböztethetünk meg attól függően, hogy milyen felszereltségű eszközt vásárolnánk. Egy autós kamera hosszú távú befektetés, ráadásul az esetleges balesetek utáni kárrendezésben nyerhető pénzhez, időhöz és energiához képest még a csúcsmodellek is kedvező ár-érték arányban érhetők el. Éppen ezért fontos, hogy ha az ember fedélzeti kamerát vásárolna, minden esetben a minőséget tartsa szem előtt.

Milyen árkategóriákat különböztethetünk meg?

Belépőszint: A 15 000 forint érték körül kapható eszközök tekinthetők az autós kamerák belépő szintjének. Ezek a készülékek minden alapfunkciót tartalmaznak, azonban a kisebb látószög vagy képminőség, esetleg a GPS hiánya hátrányt jelent a felsőbb kategóriákkal szemben.
Középkategória: A 20-30 000 forintos árú kamerák már nagyobb látószöggel rendelkeznek és memóriájuk SD-kártyával is bővíthető, így többet nyújtanak a belépőszintű készülékeknél.
Felsőközép-kategória: A 30-60 000 forint értékű felsőközép-kategóriás készülékek magas minőségű optikával és nagy képátlójú szenzorral rendelkeznek, így igen kiváló képminőséget biztosítanak, ráadásul a GPS- és WiFi-funkciók nagyban megkönnyíthetik a sofőrök dolgát.
Prémiumkategória: A 60 000 forint feletti készülékek általában minden extra funkcióval rendelkeznek, amit a technológia megenged. Nem csupán kiemelkedő képminőséget garantálnak, de akkumulátorkapacitásukra is hosszú időn keresztül számíthatunk a különböző speciális funkcióik mellet.

Milyen autós kamera árkategóriákat különböztethetünk meg?

Védjük a biztonságunk, de tartsuk be a törvényeket!

Az autós kamerák óriási segítséget nyújthatnak a balesetek vagy lopási kísérletek rekonstruálásában, azonban ha felvételeket készítünk, fontos tisztában lenni a törvényi előírásokkal is. Nem csak a kamera használatát szabályozzák jogszabályok, de a felvételek felhasználását a személyes adatok védelméről szóló törvény is befolyásolja.

A fedélzeti kamera felszerelése több szempontból is biztonságtechnikai kérdés, hiszen nem csak védheti az utasok biztonságát, de helytelen installáció esetén balesetveszélyes is lehet. A kamera semmiképpen sem korlátozhatja a kilátást a sofőr számára, ezért úgy kell felszerelni, hogy ne akadályozza a vezető látóterét.

A felvételeket mindemellett csak a személyiségi jogi törvény szerint kezelhetjük, így csak saját célra használhatjuk őket, és ha nem történt baleset út közben, az út végén törölnünk kell azokat. A felvételeket nem mutathatjuk meg másoknak, és semmiképpen sem tölthetjük fel videomegosztó oldalakra, hiszen az egyes gépkocsik, a hozzájuk tartozó rendszámtáblák, valamint az arcképek személyes adatnak minősülnek. Fontos ugyanakkor odafigyelni, hogy mely országban használjuk a kamerát, hiszen akár bizonyos EU-s országokban (pl. Ausztria vagy éppen Portugália) tilos a fedélzeti kamerák használata.

Gyakran ismételt kérdések

Mikor lehet szükségem autós kamerára?

Az esetek kilencven százalékában – szerencsére – nincs szükség fedélzeti kamerára, azonban ha baleset történik, óriási segítséget jelenthet egy ilyen eszköz. Az autós kamera olyan, biztonsági felszerelés, amely segíthet felmérni az egy-egy baleset körülményeit, bizonyítva az adott fél felelősségét, ugyanakkor a biztonsági kamerát látva az autótolvajok is kétszer meggondolják, érdemes-e a gépjárművet eltulajdonítani.

Biztos, hogy legális az autós kamerák használata?

Az autós kamerák használata Magyarországon legális, és rendőrségi eljárások esetén a felvételek bizonyító erővel is rendelkezhetnek. A felvételek felhasználását ugyanakkor a személyiségi jogi törvény szabályai korlátozzák. Nemzetközi utazás esetében mindemellett figyelembe kell venni az adott ország törvényeit, hiszen bizonyos országokban szigorúbbak lehetnek a szabályozások, és van, ahol tiltott a fedélzeti kamerák alkalmazása.

Milyen autós kamerát válasszak?

Nem mindenkinek van szüksége a piacon elérhető legdrágább csúcsmodellekre, azonban érdemes nem a legolcsóbb változatok mellett dönteni. A felső-középkategóriás vagy prémiumkategóriás termékek minden olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek segítségével jól használható felvételek készíthetők. A választás során mindenképpen figyeljen oda a kamera minőségére, a látószögre, a memória nagyságára és bővíthetőségére, valamint az akkumulátor kapacitására is!

Hová tudom rögzíteni az autós kamerát?

A fedélzeti kamerát érdemes általában a szélvédő felső részén rögzíteni, olyan módon, hogy az ne akadályozza a kilátást, ugyanakkor a vezető szükség esetén könnyedén elérhesse. Amennyiben kiegészítő kamerával az autó mögötti területről is felvételeket készítenénk, úgy a hátsó szélvédő felső részére is telepíthetünk kamerát, biztosítva a két egység közötti vezetékes összeköttetést.

Szükséges átalakítást végezni az autóban a kamera telepítéséhez?

A kamerák tervezéséből adódóan az eszközök vezetékeit könnyen elrejthetjük a szélvédő és műszerfal közötti résben, ezért a telepítéshez nem szükséges módosítani a gépjármű belső terén. A telepítés bárki számára egyszerűen megoldható, azonban ha a hátsó szélvédőre kiegészítő kamerát telepítenénk, úgy érdemes lehet szakember segítségét kérni a hosszabb vezetékezés szakszerű kivitelezéséhez.

Kikapcsoltam a kamera képernyőjét. Honnan tudhatom, hogy megy a felvétel?

A minőségi autós kamerák a jármű indításakor automatikusan bekapcsolódnak, így akkor is felvétel készül, ha a kamera képernyőjét nem kapcsoltuk be. A kamera bekapcsolt állapotát általában LED fény jelzi a vezető számára.

Az autós kamerákat sportkameraként is használhatom?

Természetesen igen, hiszen az autós kamerák nem csupán biztonsági funkciót láthatnak el. Sokan nem csupán nagyobb forgalom esetén használják az ilyen kamerákat, de akciókameraként látványos tájakon keresztülhaladó utazások során különleges felvételek is készíthetők velük. Próbálja ki az egyes készülékek time-lapse funkcióját!

Az autó akkumulátorára kapcsoltam a kamerát. Lemerülhet az akkumulátorom?

Az autós kamerák parkolási módjának hatékony kihasználása érdekében mindenképpen érdemes az autó akkumulátorához csatlakoztatni az egységet, így is szavatolva, hogy a dash cam saját akkumulátora nem merül le. A kamera ugyanakkor parkolás esetén készenléti üzemmódban van, így csak akkor kapcsolódik be, ha a járművet meglökik vagy egyéb mozgás érzékelhető. Éppen ezért a kamera olyan kevés energiát fogyaszt, hogy nem merítheti le az autó akkumulátorát.

Mely márkák közül lehet érdemes választanom?

Az autós kamerák piacán rendkívül sok gyártó van jelen, ezért vásárlás előtt érdemes lehet tájékozódni az egyes márkák elismertségét és múltját illetően. Az általunk forgalmazott Hikvision, Lamax, TrueCam, illetve DDPAI kamerák minden esetben magas minőséget képviselnek, így felszereltségi szintjüknek megfelelően kifogástalan képminőséget nyújtanak, megbízható üzemidőt biztosítanak, valamint nagy, bővíthető memóriakapacitással rendelkeznek.

A kínálatunkban elérhető kamerák között egyaránt találhatók belépő szintű, alapvető funkciókkal ellátott eszközök, valamint közép-, felsőközép- és prémiumkategóriás termékek is, így vásárlóink pénztárcájukhoz mérten könnyen megtalálhatják a számukra megfelelő termékeket. Szeretne többet tudni az egyes autós kamerákról? Böngésszen kínálatunkban, és kérdéseivel keresse munkatársainkat!