Bevezető

Valószínűleg már hallottál róla, hogy 2021-ben új dróntörvények fogják szabályozni a quadcopterek reptetését, de ezek a szabályok fognak vonatkozni más repülésre képes modellekre is (120 gramm alatti, kamera nélküli drónokra/repülésre képes modellekre nem vonatkoznak az új szabályok, azok szabadon használhatók továbbra is, például a játék drónok, amiket ide kattintva találsz vagy a távirányítós helikopterek, amiket nálunk vásárolhatsz). Az EU már tavaly kiadott egy javaslatot, de az inkább egy általános iránymutatás volt, mivel a rendeletek kidolgozását az egyes tagállamokra bízták. Az országok hozhatnak szigorúbb szabályokat, de nem lehetnek ellentétesek az EU-s keretrendszerben meghatározottakkal. Mi itt most megpróbáljuk a rendelkezésre álló információk alapján leírni, hogy miről is van szó, de ez a blogbejegyzés még 2020-ban íródik, ezért elég sok még a nyitott kérdés, viszont ez 2021 elején is így lesz. A cikket frissíteni fogjuk, amint vannak új infok és tapasztalatok.

Igyekszünk már a cikk elején összefoglalni, hogy mi is fog változni, lejjebb pedig részletesebb infokat is megosztunk, illetve lesznek linkek és videók más forrásokhoz, amikben szakértők mondják el, hogy mire is kell figyelni jövő évtől.

Frissítés - 2021.01.06. - A Drónpilóták Országos Egyesületének (DOE) megkeresésére a Légügyi Hatóság UAS osztályának vezetője közölte, hogy más EU-s országban elvégzett tanfolyamot és vizsgát is elfogadnak. Így például az Ausztriában online és teljesen ingyenesen letehető alap vizsga (A1/A3 kategóriákra érvényes) is elfogadott, amit a következő linkeken tudtok elérni német vagy angol nyelven, de Chrome böngészőben a Google Translator (jobb egérgomb/fordítás magyar nyelvre) segítségével lefordítható és így könnyen elvégezhető (75%-ra kell helyesen válaszolni a 40 db feleletválasztós kérdésből, de többször is lehet próbálkozni, ha elsőre nem sikerül):  

Vizsga: https://online-kurs.dronespace.at/online-pruefung/

Vizsga (angol): https://online-pruefung.dronespace.at/#/registration/droneExam/en-EN

Tananyag: https://online-kurs.dronespace.at/online-kurs/lehrmaterial/

A vizsga letétele után azonnal letölthető egy PDF formátumú, egyedi azonosító számmal és vonalkóddal ellátott igazolás, amit emailben is elküldenek.

Kategóriák

A quadcopterek és távirányítós modellek jövő évtől különböző kategóriákba lesznek besorolva tömeg és egyéb tulajdonságok alapján, amik eldöntik, hogy kell-e regisztrálni a pilótának a gépével (120 gramm alatti, kamerával nem rendelkező drónokat és távirányítós modelleket nem kell, ezek játéknak számítanak), illetve szükséges-e elvégezni tanfolyamot és vizsgáznia kell-e. A tanfolyamot online lehet elvégezni az e-Titán nevű rendszerben, mint a KRESZ esetében is.

Telefonos alkalmazás - mydronespace

A Hungarocontrol fejlesztett és üzemeltetni fog egy telefonos alkalmazást, aminek a neve mydronespace (az éles verzió 2021. január 1-től lesz elvileg letölthető Androidra és iOS rendszerekre egyaránt). Ez leginkább egy térképes APP, amiben láthatjuk, hogy hol szabad reptetni és itt tudjuk jelezni is, hogy mi hol reptetünk. Sokakban felmerült a kérdés, hogy van-e ennek a programnak köze a drón irányításához, de természetesen nincs. A drónt továbbra is a saját távirányítójával és - amennyiben van hozzá - saját telefonos alkamázásával tudjuk majd irányítani (pl. DJI esetében DJI GO, Hubsan esetében X-Hubsan vagy SYMA esetében SYMA Fly stb.).

Légtér használati engedély

Ebben a tekintetben lesz egy könnyítés, hiszen ha eddig teljesen szabályosan szerettünk volna drónozni, akkor legalább 30 nappal előre kérnünk kellett légtér használati engedélyt. 2021-től akkor kell kérnünk eseti légteret, ha lakott területen belül/felett szeretnénk reptetni (a játék kategóriás gépekre itt sem kell majd). Lakott területen kívül sok helyen nem lesz szükség eseti légtérre, csak a mydronespace nevű alkalmazásban kell majd jeleznünk, hogy hol reptetünk. Viszont továbbra is lesznek olyan helyek, ahol lakott területen kívül sem szabad reptetni, vagy csak engedéllyel szállhat fel drónunk: pl. repterek közelében, ahol alapból tilos reptetni. Ezek az úgy nevezett "No drone zone" helyek jelölve lesznek a telefonos alkamazásban.

Az eseti légtér igénylésével kapcsolatban a Légtér.hu összeállított egy szuper tájékoztatót, amit a következő linken érhettek el: https://legter.hu/tudastar/eseti-legter-tudastar/

Frissítés - 2021.01.06. - A Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztája (HM ÁLF) kiadott egy közleményt, amiben azt írják, hogy 2021. január 1-től illetékmentes, tehát ingyenes az eseti légtér kijelölése iránti eljárás (korábban 3000 Ft-ba került). A tájékoztató elolvasásához, kérjük kattints ide.

Részletek - hogyan tudunk szabályosan drónozni 2021-ben?

2021-től különböző kategóriákba fognak tartozni a quadcopterek és a távirányítós modellek, a 3 fő kategória a nyílt, speciális és engedélyköteles. A nyílt kategóriába tartoznak a hobbicélból használt légi járművek, de ide vehetők az ipari felhsználású gépek is, amik nem rendelkeznek a speciális kategóriára vonatkozó tulajdonságokkal (pl. 25 kg-nál nehezebb drónok, vagy speciális feladatot ellátó gépek, ami például azt jelenti, hogy a gép nem látható szabad szemmel a repülés során), ezekre külön engedélyt kell kérni és további tanfolyamok, valamint vizsgák szükségesek. A nyílt kategóriába tartozó drónok esetében a gép max. 120 méteres magasságba emelkedhet fel, nem szabad emberek fölött reptetni és olyan helyen sem szabad reptetni, ahol meg van tiltva a drónozás. A nyílt kategória további alkategóriákra van osztva tömeg alapján: A1, A2 és A3. Legkésőbb 2023-tól a gyártóknak már alapból fel kell tüntetni a drónokon, hogy melyik kategóriába tartoznak az egyes gépek, ők C0, C1, C2...C6 jelölést használnak majd (ha valaki 2023 előtt vásárol drónt, akkor használhatja a korábbi "A"-val jelzett szabályokat).

A következők szerint lehet ezeket a nyílt kategóriákat azonosítani (a játék kategóriába tartozó drónok esetében nem kell regisztrálni és nincs szükség tanfolyamra vagy vizsgára, a többinél igen):

- Játék kategória: olyan drónok, amelyek tömege nem haladja meg a 120 grammot (EU-s ajánlás 250 gramm, de sajnos a magyar törvény szigorúbb) és nem rendelkezik kép/videó felvétel rögzítésére alkalmas eszközzel, tehát kamerával. Max. 100 méterre távolodhat el a pilótától.

További alkategóriák, amikhez már regisztráció, tanfolyam, vizsga és biztosítás is szükséges:

A Drónpilóták Országos Egyesületének (DOE) megkeresésére a Légügyi Hatóság UAS osztályának vezetője közölte, hogy más EU-s országban elvégzett tanfolyamot és vizsgát is elfogadnak. Így például az Ausztriában online és teljesen ingyenesen letehető alap vizsga (A1/A3 kategóriákra érvényes) is elfogadott, amit a következő linkeken tudtok elérni német nyelven, de Chrome böngészőben a Google Translator (jobb egérgomb/fordítás magyar nyelvre) segítségével lefordítható és így könnyen elvégezhető:

Vizsga: https://online-pruefung.dronespace.at/#/registration/droneExam/de-DE

Vizsga (angol): https://online-pruefung.dronespace.at/#/registration/droneExam/en-EN

Tananyag: https://online-kurs.dronespace.at/online-kurs/lehrmaterial/

A drónok és modellek regisztrációjával kapcsolatban Magyarországon egyelőre nem áll rendelkezésre információ, annyit tudunk, hogy a KTI (Közlekedéstudományi Intézet) weboldalán lehet majd regisztrálni: http://www.kti.hu/dron-tajekoztato/regisztracio/

A magyar tanfolyammal kapcsolatban pedig annyit tudunk, hogy szintén a a KTI oldalán lehet majd rá jelentkezni és az e-Titán nevű rendszerben (azoknak ismerős lehet, akik már ezt használták a KRESZ tanfolyam során is) lehet majd elvégezni, ahol tesztkérdésekre is kell válaszolni. Az EU-s szabályozás egy 40 kérdésből álló feleletválasztós vizsgát ír elő az alapvizsga esetén (A1/A3 kategóriákra). A2 kategória esetén kiegészítő vizsga is szükséges.

Az egyes kategóriák főbb jellemzői (a bizottság (EU) 2019/945 felhatalmazáson alapuló rendelete alapján):

A1 kategória:

- olyan gépek, amelyeknek a felszállási tömege nem haladja meg a 900 grammot

- maximális vízszintes repülési sebességük nem haladhatja meg a 19 m/s-ot

- nem repülhet a gép emberek csoportosulása felett (pl. forgalmas utca vagy nézőtér felett)

- a felszállási hely felett legfeljebb a 120 m-es magasság elérésére lehetnek képesek, vagy rendelkezniük kell olyan rendszerrel, amely 120 m-re vagy a távoli pilóta által kiválasztható értékre korlátozza a felszín vagy a felszállási hely feletti magasságot. 

A2 kategória, kiegészítő vizsga szükséges az alapvizsgán felül:

- maximális felszállási tömegük a hasznos teherrel együtt 900 gram felett van és nem haladhatja meg 4 kg-ot

- nem repülhet a drón emberek felett és vízszintes irányban nézve legalább 50 méteres távolságot kell tartania a gépnek az emberektől

- a felszállási hely felett legfeljebb a 120 m-es magasság elérésére lehetnek képesek, vagy rendelkezniük kell olyan rendszerrel, amely 120 m-re vagy a távoli  pilóta által kiválasztható értékre korlátozza a felszín vagy a felszállási hely feletti magasságot

- az adatkapcsolat megszakadása esetére a nem kötött UA-knak rendelkezniük kell egy megbízható és kiszámítható módszerrel az adatkapcsolat helyreállítására vagy a repülés olyan módon történő megszakítására, amely csökkenti az UA-nak a földön vagy a levegőben lévő harmadik felekre gyakorolt hatást

A3 kategória:

- A3 kategóriába tartoznak a gépek, ha lakott területtől legalább 150 méterre reptetik őket, így elég hozzájuk az A1/A3 alapvizsga

- a maximális felszállási tömegük a hasznos teherrel együtt kevesebb 25 kg-nál, valamint maximális jellemző méretük kisebb, mint 3 m

- ide tartoznak az épített gépek is

- A3-as kategória esetén tilos emberek közelében/felett repülnie a drónnak

- A3-as kategória esetén legalább 150 méteres távolságot kell tartani a gépnek a lakott területtől

- a felszállási hely felett legfeljebb a 120 m-es magasság elérésére lehetnek képesek, vagy rendelkezniük kell olyan rendszerrel, amely 120 m-re vagy a távoli pilóta által kiválasztható értékre korlátozza a felszín vagy a felszállási hely feletti magasságot.

- az adatkapcsolat megszakadása esetére a nem kötött UA-knak rendelkezniük kell egy megbízható és kiszámítható módszerrel az adatkapcsolat helyreállítására vagy a repülés olyan módon történő megszakítására, amely csökkenti az UA-nak a földön vagy a levegőben lévő harmadik felekre gyakorolt hatást

Hasznos linkek (további linkekkel bővülhet, ahogy frissítjük a cikket):

https://www.doe.hu - Első körben szeretnénk mindenkinek a figyelmébe ajánlani a Drónpilóták Országos Egyesületének (DOE) oldalát, ahol rengeteg hasznos információt találhattok, illetve ha taggá váltok, akkor biztosítást is könnyen tudtok kötni.

https://legter.hu/ - Szintén egy olyan oldal, ahol rengeteg hasznos információt találhattok és egy térképen ellenőrizni is tudjátok, hogy hol van szabad légtér, ki tudjátok jelölni azt a légteret, amit szeretnétek igényelni és láthatjátok, hogy mi szükséges az igényléshez.

Videó az új dróntörvényekről

Csipak-Török Ágnes a Légtér.hu-tól az alábbi videóban nagyon szuperül és részletesen elmondja, hogy miről is szól az új dróntörvény, érdemes megnézni, sok tudnivaló és fontos dolog elhangzik benne: